Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή. Δεν μιλώ γενικά και αόριστα. Είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι μας, όπου και να είμαστε στον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή έχω αναγκαστεί να είμαι οικονομικός μετανάστης στο εξωτερικό εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν επέστρεφα στην Ελλάδα θα έπρεπε να πλήρωνα το ΤΣΜΕΔΕ (ταμείο μηχανικών), το οποίο είναι τουλάχιστον 350 ευρώ τον μήνα, ανεξαρτήτως αν δουλεύω ή όχι. Αλλά ακόμα και χιλιόμετρα μακριά νοιώθω το δράμα των δικών μου ανθρώπων. Όλοι οι αγαπημένοι μου άνθρωποι και τα συγγενικά μου πρόσωπα που είναι στην Ελλάδα είναι άνεργοι και ίσα-ίσα έχουν ένα πιάτο φαγητό. Όσοι έχουν κάποιες λιγοστές οικονομίες, γνωρίζουν ότι είναι ζήτημα χρόνου αυτές να τελειώσουν. Ακούν για το μνημόνιο, ότι θα μας "σώσει", αλλά από τι; Για παράδειγμα, στην οικογένεια μου υπάρχουν δύο καρκινοπαθείς, ο πατέρας μου και ο σύζυγος της μητέρας μου. Και οι δύο μέσα στην καρδιά μου. Και οι δύο είναι καρκινοπαθείς και συνταξιούχοι των 500 ευρώ. Αναγκάζονται οι ίδιοι να αγοράσουν τα φάρμακά για τις αρρώστιές τους αυτήν τη στιγμή και μάλιστα ο Πατέρας μου από το εξωτερικό. Μόλις πριν έναν μήνα τους ήρθε ένας μεγάλος λογαριασμός της ΔΕΗ, κοντά στο χιλιάρικο. Τους έκοψαν από τη σύνταξη και αυτήν τη στιγμή καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο μέσα από τα καινούρια εκκαθαριστικά που θα καταθέσουν αυτές τις ημέρες. Και έρχονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τους λένε ότι το μνημόνιο είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας και ότι το κράτος θα καταρρεύσει αν δεν τους ψηφίσουμε!

Τους λένε: Πρέπει να ψηφίσουμε το μνημόνιο... Ναι, αλλιώς σε λίγο τα νοσοκομεία δεν θα έχουν φάρμακα, τα σχολεία δεν θα έχουν βιβλία και θα μοιράζουν φωτοτυπίες, τα παιδιά θα λιποθυμούν στην τάξη από την ανεπαρκή σίτιση, τα χρήματα δεν θα επαρκούν για φαγητό παρά μόνο για τους λογαριασμούς, οι άνεργοι (μόνο αυτοί που είναι δηλωμένοι στον ΟΑΕΔ) θα έχουν ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια, πολίτες θα αυτοκτονούν και άλλοι θα ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών για φαγητό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκέφτονται να φύγουν από την χώρα...Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν ήδη και μέρα με τη μέρα κλιμακώνονται; Ποια είναι η σωτηρία;  Όταν ακούς μεγάλους ανθρώπους να σε ρωτούν αν υπάρχει κάποια δουλειά στο εξωτερικό γιατί σε λίγο δεν θα μπορούν απλώς να επιβιώσουν, για ένα κομμάτι ψωμί και ένα πιάτο φαγητό, τότε συλλογίζεσαι ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει.

Αν οι επόμενες εκλογές βγάλουν μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, ίσως να υπάρξει ένα φρένο, ίσως μια ανάκαμψη. Ίσως και να μπούμε σε περιπέτειες, αλλά μήπως προς τα εκεί δεν πάμε και τώρα; Στον αντίποδα, αν βγει μια μνημονιακή κυβέρνηση, τότε αυτή είναι πολύ δύσκολο να αναιρέσει τη μνημονιακή υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά και να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Μακάρι να είμαι λάθος, αλλά τα πράγματα αυτό δείχνουν. Κι όμως, παρ' όλο που όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι, οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι η Ελλάδα ακόμα και με το μνημόνιο θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ξαναβγεί στις αγορές και μέχρι τότε το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να έχει μειωθεί, η Ευρώπη επιμένει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να θυσιαστούν για να "σωθούν" οι άλλες χώρες. Το μνημόνιο δεν μας σώζει από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η οικονομική (και όχι μόνο) κρίση στη χώρα μας και στην Ευρώπη, αλλά απλώς μας κρατάει σε μια κατάσταση κώματος, όπως τα μηχανήματα στους θαλάμους της εντατικής στα νοσοκομεία με σκοπό να σωθούν οι τράπεζες των άλλων χωρών. Όσοι από εμάς κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το γεγονός, απλώς εξαπατάμε τον εαυτό μας. Είναι ζήτημα χρόνου να σωθούν τα οικονομικά μας ή η ανεργία να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, αφού ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις αναγκάζονται ανύποπτα να κατεβάσουν τα ρολά τους. Υπάρχουν φίλοι αυτήν τη στιγμή που δουλεύουν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι και ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας και της απογοήτευσης.


Οι Πολίτες δεν πρέπει να είναι οπαδοί των κομμάτων.

Ως προς την επιλογή στις εκλογές. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου δήλωσα ότι "μια ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην είναι και η απόλυτη λύση, αλλά από την άλλη μεριά είναι μάλλον η καλύτερη από όλες τις δυνατές επιλογές". Ίσως να ακούγομαι σαν κάποιος από εκείνους που ανήκουν σε κάποιον πολιτικό χώρο και θέλουν να λοιδορήσουν άλλα πολιτικά κόμματα ή πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο ή υποστηρίζω κατά ανάγκην ένα συγκεκριμένο κόμμα. Θέλω να σκέφτομαι για το καλό του τόπου αντικειμενικά και πάντα προσπαθώ να κρίνω με βάση το κοινό συμφέρον. Δήλωσα τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θέλω πρώτα από όλα όταν μία κυβέρνηση είτε αποδειχθεί ανακριβής είτε αναποτελεσματική να δίνει τη σκυτάλη σε κάποια άλλη που δεν έχει φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Είναι τόσο απλό! Και επειδή υπάρχει σήμερα μια τεχνητή πόλωση, πράγμα που κατά την άποψή μου είναι αθέμιτο, καλούμαι να επιλέξω μεταξύ δύο παρατάξεων / "λύσεων" για τον τόπο. Πέρα από αυτό, γνωρίζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ νοιώθω καλά με τη συνείδησή μου για αυτήν την επιλογή. Διότι είναι διαφορετικό να ψηφίζεις ένα κόμμα που ήδη έχει κυβερνήσει και που ήδη γνωρίζεις ότι έχει υποπέσει αποδεδειγμένα σε βαρύτατα κυβερνητικά σφάλματα και τα στελέχη του έχουν εμπλακεί σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, και αλλιώτικο είναι να ψηφίζεις κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί και σου αφήνει κάποιο περιθώριο να πράξει διαφορετικά. Σου λένε ότι αυτό εμπεριέχει ρίσκο και θα σε οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που είσαι σήμερα, αλλά όταν βλέπεις ότι έτσι και αλλιώς αυτή η κατάσταση είναι μπροστά σου όποιον δρόμο και να ακολουθήσεις, τότε η ανάγκη να νικήσεις την απελπισία σου υπερισχύει του φόβου να επιλέξεις κάτι διαφορετικό.


Μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται.

Στην πολιτική είναι θεμιτό οι πολιτικοί να αλλάζουν τις απόψεις τους όταν βλέπουν ότι αυτά που υποστήριζαν αποδεικνύονται εκ της πράξης αναποτελεσματικά και δεν βελτιώνουν το βιωτικό επίπεδο και την πρόοδο του λαού. Ακόμα περισσότερο, όταν οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες και απόψεις οικονομολόγων και κοινωνιολόγων συνηγορούν σε αυτό. Αυτήν τη στιγμή, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, τα δύο κόμματα που εξουσίασαν τον λαό όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθούν έναν αντίθετο δρόμο που τεκμηριωμένα και λογικά όχι μόνο δεν βοηθάει τον τόπο, αλλά δυσχεραίνει την κατάσταση. Είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει ακόμα και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης αυτού του κειμένου, αρκεί να περπατήσει στη γειτονιά του και να συζητήσει με τους γείτονες του και τον απλό κόσμο γύρω από τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Ανεργία, φτώχεια και οικονομικά προβλήματα για τους περισσότερους, μιζέρια και έλλειψη ελπίδας... η λίστα είναι μεγάλη και όλοι μας έχουμε κάτι από εμάς να προσθέσουμε σε αυτήν.


Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένος.

Για αυτό ας προσπαθήσουμε να ξαναθυμηθούμε. Δεν γνωρίζω αν έχω καλή μνήμη, όμως θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν ξεκίνησε η υπόθεση με τα μνημόνια είχαν τότε διαμορφωθεί δύο αντίπαλα στρατόπεδα:

Από τη μια πλευρά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία υποστήριζε μέχρι θανάτου (όχι του δικού της αλλά των αγανακτισμένων διαδηλωτών) το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και από την άλλην πλευρά η ΝΔ η οποία υποστήριζε ότι το μνημόνιο είναι λάθος συνταγή για τον τόπο.

Εξετάζοντας τις αρχικές θέσεις τους, παρατηρούμε ότι στην πορεία και τα δύο αυτά κόμματα άλλαξαν ριζικά τις αρχικές τους δηλώσεις προς τον λαό σχετικά με τα μνημόνια και έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα, όπως θα εξηγήσω πιο κάτω. Τι και αν ένα τέτοιο γεγονός θα τα ανέτρεπε σε κάποια χώρα της Ευρώπης, απ' ότι φαίνεται η Ελλάδα έπαψε εδώ και πολύν καιρό να είναι ευρωπαϊκή χώρα με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να μην διακατέχονται πια από πολιτική ευσυνειδησία και μνήμη.


Η κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, από τον Γενάρη του 2010 μέχρι και μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της προσφυγής στο ΔΝΤ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. 

"Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ", ιστοσελίδα http://www.protothema.gr, 14/01/2010.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε άλλα σχέδια. Είχε συνεχή επικοινωνία με το ΔΝΤ μέσω άκρας μυστικότητας με σκοπό τον δανεισμό. Η πρώτες επαφές έγιναν περίπου δύο μήνες μετά την περιβόητη προεκλογική φράση "λεφτά υπάρχουν". Είναι κάτι που το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τροσκάν, πρόεδρος τότε του ΔΝΤ:

«Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ [στην Ελλάδα] κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009 λέγοντας μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Αν και δεν είμαι υποστηρικτής του Λαζόπουλου (πιστεύω ότι η εκπομπή του έχει χάσει πλέον την αρχική της ουσία), μπορώ να παραδεκτώ ότι παρακάτω βίντεο είναι προς τιμήν του:


Επίσης, όταν άρχισαν να εμφανίζονται σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας, το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει επίσημα ότι "η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια ανεύθυνη πρόταση" και μάλιστα είχε δημοσιεύσει αυτήν του την άποψη στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος:

Αναδιάρθρωση χρέους: μια ανεύθυνα αδιέξοδη πρόταση, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, 11/6/2010. 

Φυσικά, το ίδιο κόμμα προχώρησε αργότερα στην αναδιάρθρωση με το PSI, το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.


Η κωλοτούμπα της ΝΔ.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να φάνηκε ανέντιμο απέναντι στον λαό ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, από την άλλη μεριά όμως θα έπρεπε να υπάρχει μια σωστή, έντιμη και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η ΝΔ υποστήριξε στην αρχή ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι λάθος. Αυτή η άποψη συμβάδιζε με εκείνην των περισσότερων σοβαρών οικονομολόγων εκείνην την εποχή, ενώ σήμερα έχει επιβεβαιωθεί μέσα από τα γεγονότα που δείχνουν ότι το μνημόνια δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Μάλιστα, μεγάλοι οικονομολόγοι υποστήριζαν τότε ότι ακόμα και η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καλύτερη λύση από τα μνημόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο καθηγητής του Χάβαρντ κύριος Νίκος Σταύρου. Όσο "ανόητο" και "ανεύθυνο" και να ακούγεται σήμερα αυτές τις μέρες όπου τα ΜΜΕ διαλαλούν ακριβώς το αντίθετο και εκφωβίζουν τον κόσμο, ο καθηγητής αυτός είναι μεγάλος αγωνιστής και πατριωτής για την Ελλάδα στο εξωτερικό, έχει τεκμηριωμένη άποψη και γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον της χώρας μας για να επιβιώσει. Μάλιστα, είχε δώσει και μια συνέντευξη στην ΕΤ3 τηλεφωνικά από την Ουάσινγκτον, λίγον καιρό πριν φύγει από τη ζωή.



Η ΝΔ ως αντιπολίτευση θα υποστήριζε έτσι και αλλιώς την αντίθετη θέση από εκείνην της κυβέρνησης. Για καλή της τύχη, όμως, η άποψη αυτή ήταν και η πιο λογική, αφού η τελευταία υποστηρίζονταν από μεγάλη μερίδα του επιστημονικού και οικονομικού κόσμου. Ο ίδιος ο Σαμαράς δήλωνε τότε για το μνημόνιο, ότι ακριβώς δηλώνουν σήμερα πριν τις εκλογές όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα και υποστήριζε ότι τα διλήμματα "Μνημόνιο ή χρεωκοπία" ή "Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή" τέθηκαν για να εκφοβίσουν τον κόσμο:



Τι είπε τότε στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011:

Μας λένε κάποιοι ότι το ερώτημα σήμερα είναι Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία.Αυτό μας είχαν πει και πέρσι το Μάϊο: Μνημόνιο ή Χρεοκοπία.
Όπως αποδείχθηκε, το Μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Και το Μεσοπρόθεσμο δεν θα την αποτρέψει. Θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμα πιο κοντά.
Κάποιοι μας απείλησαν και με διλήμματα του τύπου: Μεσοπρόθεσμο ή… τανκς!
Κάποιοι άλλοι, πριν ένα μήνα, είχαν απειλήσει: Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή!
Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου. Η οποία δεν πείθει κανένα. Απλώς δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την Οικονομία.
Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, το μόνο δυστυχώς που γίνεται είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Όμως, ο Ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται πια.
Απλώς η αγορά κακοποιείται. Ας το καταλάβουν και ας σταματήσουν, επιτέλους, αυτά τα πυροτεχνήματα ανευθυνότητας!

Παρ' όλα αυτά τα μεγάλα συμφέροντα τον ανάγκασαν να αλλάξει παντελώς την επίσημη άποψή του και σήμερα να μιλάει όπως ακριβώς μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν έναν χρόνο.


Το κερασάκι στην Τούρτα.

Σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times ανάρτησε ένα άρθρο που καλεί ανοιχτά τους Έλληνες να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα! Συμπεριλαμβάνει ένα κείμενο γραμμένο στα Ελληνικά:

«Σύσταση προς τους ψηφοφόρους - Η Financial Times Deutschland (FTD) και η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν ένα κοινό συμφέρον: Η χώρα σας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Την Κυριακή γίνονται ιστορικές εκλογές, οι οποίες θα είναι καθοριστικές ακριβώς επ’ αυτού, αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Γι’ αυτό η FTD κάνει σήμερα κατ’ εξαίρεση μία σύσταση στους Έλληνες ψηφοφόρους, κάτι που συνηθίζει πριν τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και για το Ευρωκοινοβούλιο. Αγαπητές Ελληνίδες, αγαπητοί Έλληνες, φροντίστε για ξεκάθαρες πολιτικές συνθήκες. Ψηφίστε θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης. Μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ.
Αντισταθείτε στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί. Για την ομαλή διακυβέρνησή της συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά. Η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί δεκαετίες λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια. Παρ’ όλα αυτά η καλύτερη επιλογή για τη χώρα σας θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν κόσμο που είναι εκτός πραγματικότητας».

Πέρα από το γεγονός ότι αυτό το κείμενο είναι μια ωμή παρέμβαση στα πολιτικά της Ελλάδας, αναρωτιέμαι το εξής: Πώς μπορεί η ΝΔ, ένα κόμμα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, επί δεκαετίες άσκησε λάθος πολιτική να είναι τώρα ικανό; Πώς είναι σίγουρη η εφημερίδα για την πολιτική του Τσίπρα, όταν ο τελευταίος φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει με την Ευρώπη πάνω στη βάση επίλυσης του προβλήματος, χωρίς όμως ο Ελληνικός λαός να εξαθλιωθεί; Γιατί, αυτή η εφημερίδα δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να μας προειδοποιήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2000, 2003, 2007 και 2009 και μας θυμήθηκε τώρα;
Αν ζούσαμε στο 1940, τότε η εφημερίδα θα είχε ένα αντίστοιχο άρθρο, παρόμοιο με αυτό, απλώς θα χρειαζόταν να αλλαχθούν τα ονόματα των πολιτικών αρχηγών και οι πολιτικές τους. Και αν υπήρχαν τα σημερινά ΜΜΕ τότε, ίσως δεν θα χρειαζόταν να οδηγηθούμε στην περιπέτεια της εθνικής αντίστασης και να σκοτωθούν τόσοι Έλληνες. Θα μπορούσαμε έτσι να παραμέναμε στη ζώνη του τότε γερμανικού μάρκου και η χώρα θα είχε οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
Ευτυχώς, σήμερα και τα ΜΜΕ υπάρχουν και τέτοιες ειλικρινείς συμβουλές που λογαριάζουν πάνω από όλα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και όχι της Γερμανίας. Ειδικά, όταν η τελευταία δεν έχει κερδίσει τίποτα από την κρίση της Ευρωζώνης μέχρι σήμερα.


Ευρώ ή Δραχμή;
 
Ως προς το δίλημμα "Ευρώ ή Δραχμή" οι φάκελοι του Παπαχελά παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα εκπομπή πριν λίγον καιρό. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου (SOAS), ο Κώστας Μεγήρ, καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ, ο Μιχάλης Χαλιάσος, καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Goethe, Φρανκφούρτη, ο Στέργιος Σκαπέρδας, καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, ΗΠΑ και ο Νίκος Βέττας, καθ. Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχαν όλοι ενδιαφέρουσες απόψεις και όλοι λίγο-πολύ συμφωνούν ότι αυτήν τη στιγμή βαδίζουμε σε λάθος δρόμο. Η συνέντευξη βρίσκεται εδώ: http://folders.skai.gr/main/theme?id=270&locale=el

Επίσης, ο Νίκος Χατζηνικολάου είχε μια αντίστοιχη εκπομπή στο enikos.gr και εκεί μίλησε ξανά ο κύριος Κώστας Λαπαβίτσας, καθ. Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου (SOAS).



Όσο περνάει ο χρόνος, ολοένα και περισσότερες ακαδημαϊκές φωνές παραδέχονται ότι μια μεσοπρόθεσμη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, αν και θα είχε σκληρές συνέπειες για τον λαό για τα επόμενα δύο χρόνια, εντούτοις μέσα στα επόμενα χρόνια θα έβαζε ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Και αυτό, διότι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι Ευρωπαϊκό και για να λυθεί θα πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και αναδόμηση στην Ευρώπη, πράγμα που καμία από της χώρες της δεν είναι διατεθειμένη να πράξει. Σε αντίθεση με την Αμερική που απαρτίζεται από πολιτείες, η Ευρώπη δεν αποτελεί στο σύνολό της έναν ενιαίο λαό, γεγονός που δεν λήφθηκε υπ' όψιν στην αρχική σχεδίαση του Ευρώ, το οποίο για αυτόν τον λόγο θεωρείται ήδη ότι έχει αποτύχει.

Τέλος, αν και δεν συμπαθώ τους μεγαλοδημοσιογράφους, εντούτοις παραδέχομαι τον Νίκο Χατζηνικολάου που μίλησε πολύ ειλικρινά πριν λίγον καιρό στον RealFM γύρω από το μνημόνιο.




Επίλογος

Δεν μπορώ να πω τι είναι σωστό σε αυτές τι εκλογές. Μπορώ, όμως, να πω τι είναι λάθος:
Λάθος είναι να επιλέγεις ξανά έναν πολιτικό που ήταν ανέντιμος και ανειλικρινής απέναντί σου και όταν κλήθηκε να σε κυβερνήσει οδήγησε εσένα και τους διπλανούς σου σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ήσασταν πριν.
Επιπλέον, η επανάληψη του λάθους, έχοντας την εμπειρία του προηγουμένου λάθους και γνωρίζοντας τα επακόλουθα υποδηλώνει έλλειψη σοφίας και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ενός φρόνιμου και συνετού ανθρώπου. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και η ρήση "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.


Πηγές - Αναφορές
  1. Αναδιάρθρωση χρέους: μια ανεύθυνα αδιέξοδη πρόταση, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, 11/6/2010.  
  2. "Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ", ιστοσελίδα http://www.protothema.gr, 14/01/2010.
  3. Νικόλαος Σταύρου, από την ιστοσελίδα http://el.wikipedia.org.
  4. Η ομογένεια αποχαιρέτισε τον Νίκο Σταύρου, από την ιστοσελίδα "φωνή της Αμερικής" http://gr.voanews.com, 2/1/2012.
  5. Παπανδρέου: Ήμασταν το πειραματόζωο, εφημερίδα "Το ποντίκι", 2/5/2012.
  6. Μέρκελ: Το μνημόνιο ήταν τόσο σκληρό για λόγους παραδειγματισμού, του Χρήστου Δεμέτη, από το www.news247.gr, 11/5/2012
  7. Ευρώ ή Δραχμή;  του Αλέξη Παπαχελά, από την ιστοσελίδα http://folders.skai.gr.
  8. Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Γ', του Νίκου Χατζηνικολάου από την ιστοσελίδα www.enikos.gr
  9. Κείμενο στα ελληνικά στη γερμανική έκδοση των Financial Times: "Αντισταθείτε στον δημαγωγό", από το newsit.gr, 15/6/2012.

1 σχόλιο:

  1. Να προσθέσω μονάχα στις σκέψεις που με τόση ειλικρίνεια εξέθεσες αυτές τις μέρες ότι και στις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν στον περίφημο "μηχανισμό διάσωσης", οι κυβερνήσεις τους, λίγο καιρό πριν μπουν, ορκίζονταν ότι θα τα έβγαζαν πέρα μόνες τους!
    Μαζική εξαπάτηση των ευρωπαϊκών λαών, δηλαδή.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά, και οι Έλληνες να ψηφίσουν επιτέλους σαν πολίτες και όχι σαν οπαδοί ομάδας.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή