Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Ένα ενδιαφέρον τεστ πολιτικής ταυτότητας

Παρακάτω είναι ένα ενδιαφέρον τεστ από την ιστοσελίδα http://www.politicalmap.gr σχετικά με το ερώτημα "σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκεις". Αν και είμαι πάντα επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιου είδους τεστ, ομολογώ ότι μου άρεσαν οι ερωτήσεις και γι' αυτόν τον λόγο τις αναρτώ εδώ μαζί με τις απαντήσεις που έδωσα. Ως προς το αποτέλεσμα, αυτό με κατάταξε στον αριστερό χώρο.1. Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα πρέπει να βαφτίζονται υποχρεωτικά Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Διαφωνώ (Είναι αναγκαίο να υπάρξει διαχωρισμός θρησκείας και κράτους. Τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν ως ενήλικες τη θρησκεία τους)

2. Σε κάποιες περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων πρέπει να επιβάλλεται η θανατική ποινή
Διαφωνώ (Η κρατική βία διαιωνίζει τη βία των ποινικών αδικημάτων)


3. Η έκτρωση είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας ανεξαρτήτως ηλικίας
Συμφωνώ (Σημασία έχει να υπάρχει πρόληψη και πληροφόρηση γύρω από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις επιπτώσεις της έκτρωσης)


4. Οι χρήστες ναρκωτικών είναι ασθενείς γι' αυτό πρέπει να νοσηλεύονται, κι όχι να φυλακίζονται
Συμφωνώ 


5. Πρέπει να ελέγχεται αυστηρά ο αριθμός των μεταναστών που νομιμοποιούνται
Ουδέτερος (Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόσφυγας και μετανάστης. Είναι ανάγκη να επιλυθούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστέψουν. Από την άλλη πλευρά, είναι αυτονόητη μια πολιτική για τη μετανάστευση με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα αντιμετωπίζονται ανθρώπινα)


6. Πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος των βουλευτών
Συμφωνώ (Και εδώ διαχωρισμός θρησκείας και κράτους)


7. Ο στρατός πρέπει να επεμβαίνει σε διαδηλώσεις όταν υπάρχει καθεστώς έκτακτης ανάγκης
Διαφωνώ (Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός έχει ακριβώς προσδιορισμένη αποστολή και μόνον αυτή)


8. Πατριώτης είναι αυτός που πολεμάει για τη χώρα του ακόμα κι αν αυτή έχει άδικο
Διαφωνώ (Η δικαιοσύνη είναι διαχρονική αξία, πάνω από κράτη και σύνορα)


9. Η αστυνομία δε μπορεί να διοικηθεί δημοκρατικά
Μάλλον όχι (Σε μια σωστή δημοκρατία ο τρόπος διοίκησης, αλλά και λειτουργίας της αστυνομίας είναι και αυτός δημοκρατικός)


10. Οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι είναι απαράδεκτοι
Διαφωνώ (Εφόσον δύο άνθρωποι έχουν αποφασίσει πραγματικά να συζήσουν μαζί, αυτό είναι δικαίωμά τους. Το κράτος θα πρέπει να τους δει ως ζευγάρι)


11. Το ποσοστό φορολογίας πρέπει να είναι υψηλό ώστε να χρηματοδοτείται το κοινωνικό κράτος
Συμφωνώ (Οι πολίτες θα πρέπει να νοιάζονται για το κοινωνικό κράτος πάνω απ' όλα)


12. Ο κρατικός παρεμβατισμός σε μερικές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτος
Ουδέτερος (Είμαι κατά του ολοκληρωτισμού, αλλά πιστεύω ότι το κράτος στη δημοκρατική του μορφή μπορεί να παίξει το ρόλο του ελεκτή/ρυθμιστή των δημοκρατικών θεσμών και αποφάσεων)


13. Το αόρατο χέρι της αγοράς θα τα ρυθμίσει όλα
Διαφωνώ (Μέχρι σήμερα το πείραμα της ελεύθερης αγοράς δεν έχει πετύχει πουθενά στον κόσμο)


14. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (εκτός των δικαστηρίων και του στρατού) μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν
Διαφωνώ (Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να χρηματοδοτούνται απευθείας από τους πολίτες)


15. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να καταργηθούν και ο κάθε εργαζόμενος να συνάπτει ατομική σύμβαση εργασίας
Διαφωνώ (Αυτό θα ήταν εφικτό στην περίπτωση όπου ο εργοδότης ενδιαφέρονταν για τον εργαζόμενο τόσο πολύ όσο και για το κέρδος του. Στην πραγματικότητα ο κάθε εργοδότης φροντίζει πρωτίστως για το κέρδος του. Το αντίβαρο για να υπάρξει ισορροπία στη σχέση εργοδότη και εργαζομένου είναι μια σωστή συλλογική σύμβαση που να λογαριάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών)


16. Το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία είναι ιερό
Ουδέτερος (Σε μια ιδεατή κοινωνία οι άνθρωποι μαθαίνουν να μοιράζονται τα πάντα. Αυτό απαιτεί παιδεία και ίσως μια πινελιά αναρχισμού)


17. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν θετικά στην Οικονομία της χώρας
Διαφωνώ (Η εργατική δύναμη και αξία των επιχειρήσεων αυτών είναι εγχώρια... Τα κέρδη τους φεύγουν στο εξωτερικό και δεν επενδύονται ξανά στη χώρα που τις φιλοξενεί. Θα ήταν προτιμότερο οι επιχειρήσεις μιας χώρας να ήταν απολύτως εγχώριες, κυρίως για κοινωνικούς λόγους)


18. Η παγκοσμιοποίηση είναι μια θετική εξέλιξη για την ανθρωπότητα
Διαφωνώ (Άλλο πράγμα η Παγκοσμιότητα και άλλο η Παγκοσμιοποίηση. Η τελευταία έχει αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα, κυρίως καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Μια χούφτα πλούσιοι άνθρωποι κυβερνούν με βάση το χρήμα όλον τον κόσμο και ορίζουν τις τύχες μας ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα...)


19. Οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη των μετόχων τους
Συμφωνώ (Δεν το έχουν κρύψει ποτέ, είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά τους)


20. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μία πρόφαση των επιχειρήσεων για να "ξεπλένουν" τις αμαρτίες τους
Συμφωνώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου